
Handledning
Vi erbjuder stöd och handledning till våra familjehem samt till yrkesgrupper inom socialt arbete, vård, skola och omsorg. Läs mer om handledning till yrkesverksamma längre ner på sidan.
Grupphandledning
I grupphandledningen som erbuds våra familjehem ges möjlighet att träffa andra familjehem och tillsammans utbyta erfarenheter och få stöd i sitt uppdrag. Träffarna kan innehålla olika teman samt aktuella situationer som familjehem kan hamna i.
Dessa träffar är mycket uppskattade och skapar en känsla av sammanhang och tillhörighet.
Hur vi jobbar
Förmåga att sätta sig in i den placerades situation, “gå i hens skor”.
Förmågan att mentalisera är medfödd och kan tränas upp. Det handlar om att förstå sina egna och andras tankar, känslor och behov och att kunna reflektera över det.
Mentalisering handlar om att ha koll på sig själv och att kunna reglera hur man agerar samt att förstå människors reaktioner.
✓ Anknytning
Kunskap om att tidigare relationer kan vara trasiga och påverka förmågan att bygga nya, starka, trygga relationer med den placerade.
Erfarenheter av goda relationer och bra bemötande hjälper oss att skapa och inneha positiva relationer till andra människor. Olika anknytningsmönster utvecklas under de första levnadsåren men kan förändras under hela livet.
✓ Lågaffektivt bemötande
Problemskapande beteende uppstår då människor har svårt att reglera sina affekter. Ofta reagerar en människa med samma affekt som den möts av eftersom affekter smittar. De flesta lär sig att skilja på om det är sin egen känsla eller den andres, men många har svårt att skilja på det.
Vi behöver därför lära oss att hantera våra egna affekter för att kunna bemöta barn och unga på ett adekvat och hjälpsamt sätt.
Om vi utstrålar lugn och inte smittas av barnets affekter har vi större möjligheter att hantera och förebygga stress och problemskapande beteenden.
✓ Systemteori
Det som sker, sker i ett sammanhang och samspel med andra människor och kan inte förklaras av en enskild människas egenskaper.
Ett system kan tex vara en familj, en arbetsgrupp eller ett idrottslag.
Ett system består av flera delar (tex individer) som tillsammans utgör en helhet. Hur delarnas relation till varandra ser ut är avgörande för hur systemet som helhet fungerar. En individ ingår i flera system och de systemen kan i sin tur påverkas av hur ett annat system fungerar.
För att förenkla detta kan man tex tänka sig en ungdom som ingår i en familj. Om familjen är dysfunktionell så påverkar det individens sätt att fungera i ett annat system, tex. i sin skolklass.
✓ Utvecklingsteori
Vi människor har förmåga att lära nytt och utvecklas hela livet med rätt förutsättningar. Genom erfarenheter och mognad utvecklas en individs förmågor, beteenden, tankar, känslor och sociala färdigheter under livet.
Det finns olika inriktningar som berör samspelet mellan arv och miljö och hur olika förutsättningarna påverkar hur en människa utvecklas.
Handledning till yrkesverksamma
Vår handledning riktar sig till personal och grupper inom socialt arbete, vård, skola och omsorg.
Handledningen ger er arbetsgrupp möjlighet att lyfta dilemman, få nya perspektiv och utvecklas för att hitta en motiverad väg framåt. Det är likaså en gruppstärkande aktivitet med syfte att förbättra samarbetet i personalgruppen och öka förståelsen för varandra.
Vi använder oss av olika verktyg och tillvägagångssätt i handledning. Vi utgår ifrån ett systemteoretiskt perspektiv. Vi kan använda oss av bland annat olika känslo- och samtalskort, reflekterande team, rollspel och andra kreativa metoder.
Innan ett uppdrag påbörjas erbjuder vi en träff där vi kommer överens om behovet, förväntningar och innehåll. Vi skräddarsyr uppdragen utifrån ert behov.
Boka handledning för yrkesverksamma